Historie img

Restaurant “Het Wapen van Athlone” behoort tot de oudste vestingen van Gelderland en zeker van De Steeg. Er zijn nauwe banden met kasteel Middachten.

Kort na 1679 kreeg de toenmalige herberg de naam “De Graaf van Athlone”, naar de gelijknamige titel die de Graven van Rheede, - bewoners van het kasteel, droegen. Godaert van Rheede, heer van Middachten, kreeg deze titel van Koning-stadhouder Willem III, vanwege heldhaftig gedrag in een veldslag tegen Jacobus II, bij de plaats Athlone in Ierland. In 1823 werd het pand grondig gerestaureerd en werd een gedenksteen aangebracht in de voorgevel van het gebouw door Willem Gustaaf Frederik van Rheede, de laatste Graaf van Athlone. Na diens dood in 1844 verandert de naam in “Het Wapen van Athlone” en werd het wapenschild aan de voorgevel van het gebouw opgehangen.

Vooral in de jaren veertig geniet het bedrijf grote faam als hotel/pension, inclusief theetuin. Welgestelde families, kunstenaars en artiesten, verblijven er regelmatig. Na de tweede wereld oorlog wordt de verkeersweg Arnhem-Zutphen, - waaraan het hotel/pension is gelegen, steeds drukker en daarmee ook het bezoek van passante gasten. De theetuin wordt parkeerplaats en tengevolge daarvan moeten schitterende oude bomen worden geveld.

“Het Wapen van Athlone” heeft nog steeds die sfeer van vervlogen tijden.
Deze ambiance, gastvrijheid en genieten van wijn en spijs, is voor velen aanleiding regelmatig te gast te zijn van het in de volksmond genoemde “Athlone”.